Recognition

Xarxa social i cercador de grups musicals
2012

Recognition és un directori de sales de concerts i artistes emergents integrat dins d'una xarxa social exclusivament dissenyada per facilitar el contacte entre els actors de l'escena musical de Barcelona. Naixem amb la intenció de donar una major visibilitat a la música de qualitat d'aquells grups i artistes que vulguin donar-se a conèixer, i alhora facilitar al públic la recerca i consum de nova música a través de les recomanacions dels blocaires més seguits.

Artistes, Sales, i Blocaires tenen el seu propi perfil amb els continguts que publiquen a Recognition, la seva activitat conjunta els vincula entre ells i els usuaris, i tots obtenen el que busquen. Els artistes ofereixen al públic la seva música en streaming, els seus vídeos i fotos; les sales informen de la seva programació i reben les peticions del públic sobre els artistes que volen i van als seus concerts, els blocaires publiquen articles sobre les novetats musicals de Recognition i destaquen els millors. Recognition ha estat fundat per dos estudiants de Barcelona llicenciats en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Vic, Pol Vives i Iris Tudón.

El projecte se centrarà en l'escena musical local, de la ciutat de Barcelona. Al context actual de l'era digital a Catalunya estan sorgint molts grups nous que han anat exposant el seu material a Internet, a través de pàgines oficials, plataformes de vídeos com Youtube, directoris com Myspace, Bandcamp, etc. Sense això es troben dispersos per la xarxa, trobar-los és difícil si no és per recomanacions d'altres o per casualitat. Reunir en un mateix espai i donar visibilitat als circuits musicals d'una mateixa zona facilitarà que el públic i els actors del negoci musical com són els segells discogràfics, sales de concerts, premsa (revistes, blocs, ràdios) tinguin oportunitat de conèixer i contactar amb ells.

Per tant, s'ha decidit crear un cercador d'artistes. Aquest es convertirà en el concepte que dóna forma al nou projecte, els grups tindran cadascú la seva fitxa amb el seu informació, serà un cercador dins d'un directori i alhora tindrà trets de xarxa social en permetre votar als usuaris i integrar una petita comunitat de blocaires que publiquin crítiques sobre els artistes emergents. Els artistes que desitgin donar-se a conèixer i promocionar poden fer usuaris i omplir el perfil que a nivell intern els facilita el mateix cercador, biografia, cançons (que es podran escoltar mitjançant el reproductor del lloc) amb les seves lletres corresponents adjuntes, fotos, vídeos.

A més podran publicar enllaços externs a xarxes socials on estiguin inscrits. En Recognition, hi haurà quatre diferents filtres de recerca: per nom de l'artista, localització (per barri), per gènere, i cançons. D'aquesta manera es facilita trobar nous grups musicals per les vies que l'internauta prefereixi. El factor que determina l'ordre en què apareixeran els artistes en el cercador no serà el pagament d'una tarifa (com en molts dels cercadors convencionals) sinó que anirà en funció de els més buscats i els més valorats pels mateixos usuaris, qui poden donar reconeixement als artistes amb la icona de Recognition (equivalent a que els agrada) en cada un dels arxius que es pengin. D'aquesta manera les llistes de resultats de la recerca estaran encapçalats pels artistes i grups de més qualitat musical, evitant que la publicitat comercial, discogràfiques o segells dirigeixin l'atenció del públic cap als seus propis interessos.

L'objectiu principal és oferir als usuaris un lloc web on es faciliti la recerca de bandes musicals (sobretot emergents), siguin en cas que es vulgui conèixer artistes de determinat gènere, de determinada localització geogràfica, pel títol de la cançó, el filtre d'artistes serà el rànquing principal, ja que directament constitueix una llista dels més populars al directori. Respecte als artistes en general, se sap per experiència que Internet, en emmagatzemar continguts de diversa índole que van creixent exponencialment en quantitat, dificulta publicar nova música amb la seguretat que la escoltarà molta gent, ja que la informació està molt dispersa i falten focus d'atenció. Pel que fa als grups emergents, és lògic que els costi integrar-se en els circuits existents de la ciutat ja que és complicat
aconseguir visibilitat de manera autònoma. Com a objectiu subjacent al primer se crearà el lloc web amb un disseny senzill i fàcil de navegar per les diferents seccions, doncs hi haurà una organització clara i ordenada. Els colors seran atractius i que indueixin al moviment, al dinamisme de l'usuari, per animar-lo a recórrer tota la comunitat Recognition, i llegir perfils, crítiques, per part del públic saber de les últimes tendències musicals a Barcelona, ​​quins llocs estan més de moda per sortir; pel costat d'entitats musicals, buscar nous talents de conèixer i donar suport.

Pol Vives i Iris Tudon